De stichting Luierrecycling Nederland maakt zich op voor een test voor het recyclen van poepluiers. Maar liefst 20.000 huishoudens hebben zich aangemeld om mee te doen, schrijft DuurzaamBedrijfsleven.nl.

De proef houdt in dat huishoudens zich kunnen aanmelden om hun luiers gescheiden in te zamelen. De volgende stap is dat Luierrecycling Nederland ook luierfabrikanten, gemeenten, kinderdagverblijven, experts en afval- en recyclebedrijven aan zich verbindt. Zo wil de stichting samen onderzoeken waar lokale proeven mogelijk zijn.

Per juli starten de eerste pilots. Deelnemers ontvangen dan een kliko waarin ze thuis hun luiers kunnen gooien. Er wordt volgens de stichting ook gekeken naar andere inzamelalternatieven zoals in de GFT-kliko of via een netwerk van centrale inzamelpunten bij bijvoorbeeld kinderdagverblijven.

Luierrecycling-technologie

De luierrecycling-technologie komt van een Duitse universiteit. In een drukvat worden de vieze luiers en incontinentiemateriaal tot meer dan 200 graden Celsius verhit, bij een druk van 20 bar. Alle ziektekiemen en medicijnresten zouden dan vernietigd worden.

Het plastic klontert in het vat samen en kan gemakkelijk worden afgevangen voor recycling. De overige fracties kunnen worden omgezet in biogas en compost.

Lees ook op Duurzaambedrijfsleven.nl

Hoe duurzame voeding kosten bespaart in de zorg

Dit bedrijf kan als eerste komkommers zonder zonlicht kweken

Duurzame bezorgdienst Bubble Post zet fietsen met koeling in

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl